Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Βασικές γνώσεις για τα Subwoofers

Συνδέσεις ενισχυτή – Subwoofer(s)
Τα subwoofers είναι σχεδιασμένα να αναπαράγουν τις χαμηλότερες νότες του μουσικού φάσματος (χαμηλές ακουστικές συχνότητες γνωστές σαν μπάσα -bass).
Mέσω του cross over απομονώνονται οι μπάσες συχνότητες και οδηγούνται στο subwoofer το οποίο αναπαράγει τις χαμηλές συχνότητες που λείπουν από τις συχνότητες των άλλων ηχείων (woofer – middle – tweeter).
Η ιστοσελίδα  earthquake sound λέει ότι παράγει  Subwoofers  με frequency response  από 14Hz έως 120Hz


  • Σε pre-am sub-out του Hi Fi . Πχ  εδώ:  ενισχυτής που έχει pre out:


  • Σε pre-amplified RCA outputs
Μερικά subwoofers έχουν επίσης speaker-level inputs που συνδέονται με τις speaker-level outputs του ενισχυτή σας (αν το αντέχει – και κάνοντας το σωστό matching) μέσω απλού καλωδίου και συνήθως με βύσματα όπως των φωτογραφιών.


Πολύ λίγα subwoofers είναι παθητικά , οπότε αν αγοράσετε τέτοια θα πρέπει να τα συνδέσετε σε ξεχωριστό ενισχυτή (συνήθως μονομπλόκ), μέσω απλού καλωδίου ηχείου. Θεωρούνται όμως και καταλήγουν να είναι πολύ ακριβά και γενικά να μη αποδίδουν καλύτερα από τα ενεργά (powered subwoofer) φυσικά μιλώντας για ίδιο εύρος τιμών .

SPEAKON
Τα Speakon είναι βύσματα για Speaker Level (Το Speaker Level απαιτεί σύνδεση στις OUTPUT υποδοχές –jacks -  ενός ενισχυτή είτε με μπόρνες , είτε με κλιπς ή με speakon) και συνήθως τα ηχεία διαθέτουν Speakon.

Δεν υπήρχε (συνεχίζει να μην υπάρχει ) καθορισμένος κανόνας για το πώς καλωδιώνονται τα Speakons . 
Συνήθως όμως είναι + 1 / -1 για το ένα κανάλι , + 2 / -2 , για το άλλο. Αλλά μπορεί και όχι. Επίσης μπορεί να είναι 2 pole ή 4 pole
Στο subwoofer το Speakon μπορεί να είναι συνήθως 2 pole, αλλά μπορεί να είναι και 4 pole με τους 2 ακροδέκτες στον ‘’αέρα’’.
Χρειάζεται προσοχή και το οποιοδήποτε adaptor από speakon σε μπορνες…να γίνει από κάποιον τεχνικό γιατί λάθος μπορεί να σημάνει καταστροφή του ενισχυτή από βραχυκύκλωμα.

Ποιότητα καλωδίου, διασύνδεσης ενισχυτή – ηχείου

Η ποιότητα του καλωδίου σίγουρα επηρεάζει την ποιότητα του ήχου. Η ποιότητα εξαρτάται από το AWG που αναφέρεται στην διατομή του χάλκινου σύρματος του καλωδίου. Όσο μικρότερος ο αριθμός AWG τόσο μεγαλύτερη η διατομή.
Γενικά μιλώντας για τα ηχεία χρησιμοποιείται καλώδιο 12 – 16 AWG με το 16 AWG για μήκη μικρότερα των 15 μέτρων. Αλλά για σιγουριά χρησιμοποιείστε λίγο μεγαλύτερης διατομής.
Όμως η διατομή δεν είναι το μοναδικό που επηρεάζει την ποιότητα. Ο καθαρός χαλκός δίνει καλύτερη  ποιότητα από τον αναμεμιγμένο με άλλα μέταλλα. Αυτή η ανάμιξη κάνει το καλώδιο φθηνότερο όμως επηρεάζει την αγωγιμότητα του. Μικρότερη αγωγιμότητα σημαίνει μεγαλύτερη αντίσταση – άρα μεγαλύτερη πτώση τάσεως επί του καλωδίου άρα μικρότερη τάση στο ηχείο άρα αυτό ακούγεται λιγότερο δυνατά (όλα αυτά βέβαια σε κάποιο μικρό βαθμό και όχι πολύ σημαντικά) .

Δηλαδή εννοώ να μη ξοδεύετε μεγάλα  ποσά σε καλώδια ηχείου παρασυρόμενοι από διαφημιστικά ότι  είναι φτιαγμένα από υπερ-υλικά ή έχουν τέλειες καθαρότητες. 
Αυτό που επηρεάζει τον ήχο περισσότερο από την οξείδωση και τις προσμίξεις του είναι :
Κατά την σύνδεση του με συστήματα audio να προσέχουμε τα βύσματα να συνδεθούν σφιχτά ,να είναι καθαρά ,κυρίως  να μην υπάρχει ‘'ψυχρή κόλληση ‘’ καλωδίου με την ακίδα του  βύσματος/κυψέλης, ή μήπως κάπου έχει εσωτερικό ‘’σπάσιμο ‘’ που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι.

Ρυθμιστικό "phase" του subwoofer
Ένα από τα άλλα ρυθμιστικά του subwoofer στην πίσω πλευρά του έχει τη σήμανση "phase" /" φάση ".
Είναι προϋπόθεση , διότι τα άλλα ηχεία μαζί με το subwoofer ηχούν  καλύτερα όταν είναι σε φάση - που σημαίνει ότι οι κώνοι τους να κινούνται μέσα και έξω σε συγχρονισμό μεταξύ τους .
Για να ελέγξετε τη φάση του subwoofer , παίξτε μουσική με πολλά μπάσα , ακούστε για κάνα δυο λεπτά, και πείτε σε κάποιον της οικογένειας να καθίσει δίπλα στο subwoofer και να στρέφει πολύ αργά  την άντυγα ‘’ 0 / 180’’ μοιρών εμπρός και πίσω . Η σωστή ρύθμιση είναι αυτή που παράγει τα περισσότερα μπάσα . Κάντε το μερικές φορές κι αν δεν ακούσετε κάποια διαφορά μεταξύ των 0 και 180 μοιρών, αφήστε την άντυγα  στη θέση ‘’0’’ .

Subwoffer στο Home Theater VS στο Stereo

Το Subwoofer χρησιμοποιείται σχεδόν στο σύνολο των συστημάτων home theater, αλλά μπορεί να βελτιώσει ριζικά και τον ήχο και στα στερεοφωνικά συστήματα - και όχι μόνο αυτών με μικρά ηχεία.
Η σύνδεση Subwoofer σε ένα σύστημα δύο καναλιών διαφέρει από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στο home theater και γίνεται μ’ ένα απλό καλώδιο διασύνδεσης.
Απλά διπλασιάζουμε τις διασυνδέσεις όπως φαίνεται στη φωτογραφία.


Να σημειώσω ότι δεν διαθέτουν όλα τα μοντέλα της αγοράς τέτοιες Inputs για αυτή τη διασύνδεση.
Με τη διπλή αυτή διασύνδεση, τα στερεοφωνικά ηχεία και το subwoofer λαμβάνουν όλα τα μπάσα, μεσαία και πρίμα. Απλά το subwoofer θα χρησιμοποιήσει το  ενσωματωμένο του crossover (γνωστό και ως "χαμηλής διέλευσης" ή βαθυπερατό  ή Low Pass φίλτρο) και με το ρυθμιστικό του θα καθοριστεί το ανώτατο όριο των συχνοτήτων που θα παράγεται από το subwoofer. Ταυτόχρονα ρυθμίζουμε και το volume του subwoofer στο επιθυμητό σημείο.

Συνήθως πρέπει να διαθέσετε μερικές ώρες ακρόασης με πολλά διαφορετικά είδη μουσικής για να τελειοποιήσετε τη ρύθμιση της συχνότητας του  crossover και του volume του subwoofer.

Wireless subwoofer
Αν έχετε ασύρματο subwoofer δεν απαιτούνται τα ανωτέρω αναφερθέντα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου