Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Μουσική από PC ή Imac ??


Πολλοί χρησιμοποιούν το PC ή το  Imac (δεν υπεισέρχομαι στο ποια πλατφόρμα είναι η καλύτερη) για  να ακούνε μουσική από κει αντί από Hi-Fi audio συσκευές (Stereophonic ,  quadraphonic ,  home theater ).

Δείτε τις έννοιες : DAC Preamplifier ή Remote control preamp

Μπορείτε να βρείτε audio interfaces από λίγα ευρώ έως και 2.000.
Ποιος είναι ο λόγος της μεγάλης διαφοράς στην τιμή ;
Η ποιότητα των εξαρτημάτων των προενισχυτών ,των μετατροπέων και τα hardware  i / o.
Αντικαθιστώντας ξεχωριστές εξωτερικές κάρτες (με ενσωματωμένους προενισχυτές μικροφώνου -MIC preamp  και κονσόλες διαχείρισης των σημάτων αλλά και των συνδέσεων) αλλάζουμε την ποιότητα.

Η κάρτα ήχου κάνει , κατά την ηχογράφηση, τη μετατροπή του αναλογικού ήχου σε ψηφιακό (Analog / Digital) και το αντίθετο (Digital / Analog), κατά την ακρόαση.
H διαδικασία της μετατροπής λέγεται ταχύτητα δειγματοληψίας (sampling rate). Έτσι το  ‘’sampling rate’’ σ' ένα CD είναι 44.1kHz. Εκτός από το ‘’sampling rate’’, παράγοντας σημαντικός είναι το μέγεθος  του sample που  μετριέται σε bits.Το standard μέγεθος για τα audio CDs είναι 16 bits.
Φυσικά ο Mac δεν " ακούγεται καλύτερα " από το PC ή το αντίστροφο. Αυτός είναι ένας ακόμη μύθος . Ο υπολογιστής δεν σχετίζεται με  τον ήχο έτσι κι αλλιώς (Ο ήχος έχει σχέση με τα  audio interfaces  ) . 

Είτε ηχογραφούμε στο σπίτι μας είτε live μία ορχήστρα, είτε η μουσική είναι από Midi, σκοπός μας είναι να πετύχουμε τον καλύτερο δυνατό ήχο. Για να γίνει αυτό απαιτείται η σωστή επιλογή της κάρτας ήχου. Κάρτα με κάρτα θα κάνει μεγάλη διαφορά. Βέβαια η επιλογή θα γίνει ανάλογα το τι  εργασίες θέλουμε να κάνουμε με το computer.
 Αγοράστε ένα audio interface όπως πχ  RME FIREFACE για οποιαδήποτε από τις 2 πλατφόρμες  και θα έχετε τον ίδιο , εξαιρετικό ήχο .
ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ
 FireWire 400 - up to 400 megabits per second (Mbit/s)
USB 2.0 - up to 480Mbit/s
PCI -32  - 133MByte/s
PCI-X (64bit) - 1066MByte/s
PCIe x16 - 4000MByte/s

Οι τιμές που δίνονται είναι οι που μπορούν να επιτευχθούν. Στην πράξη είναι πολύ πιο χαμηλές. Πχ FireWire 400 & USB-2  : 20-25 MB/s


plug ins & Software Instruments 
Τα plug ins και τα Software Instruments που επηρεάζουν τον ήχο δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την πλατφόρμα . Μάλιστα και οι 2 πλατφόρμες μπορούν να χρησιμοποιούν τους ίδιους σκληρούς δίσκους
Ένας από τους λόγους που πολλοί προτιμούν  το Mac για ήχο δεν είναι ότι έχει  ανώτερο hardware, απλά ότι η Apple είναι ιδιοκτήτρια της σουίτας εφαρμογών του Logic Studio .


ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ



Δείτε και το άρθρο: Studio Ηχογράφησης στο σπίτι μας  ΕΔΩ :
Εξωτερικά ηχεία υπολογιστών PC - Mac


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου