Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Καλώδια για Audio - Γενικά

Παράγοντες επιλογής καλωδίου
Οποιοδήποτε καλώδιο επώνυμο (με προδιαγραφές) κάνει εξ ίσου καλά τη δουλειά με οποιοδήποτε άλλο της ίδιας προδιαγραφής (πχ το ίδιο AWG ,αν είναι OFC,…..). Οπότε επιλέγοντας κάποιο μεταξύ ομοίων προδιαγραφών ο  παράγοντας επιλογής είναι:
  • Το κόστος για το ίδιο μήκος.
  • Η αξιοπιστία του κατασκευαστή  στο κατά πόσον αυτά που αναφέρονται ως προδιαγραφές του καλωδίου ισχύουν ή όχι αλλά και του προμηθευτή (τυχόν προμήθεια μαϊμού καλωδίων).
Ας έχουμε λοιπόν υπ' όψη και τους παρακάτω παράγοντες :

Οξείδωση του καλωδίου

Όλα οξειδώνονται με το πέρασμα του χρόνου (εκτός του χρυσού – να γιατί έχουμε επαφές επιχρυσωμένες)- τα οξείδια του χαλκού πχ καθίστανται λιγότερο αγώγιμα από τον χαλκό.
Η οξείδωση επηρεάζει την εξωτερική επιφάνεια του μετάλλου και  πολλές φορές δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι
Τα οξείδια των μετάλλων συμπεριφέρονται τις περισσότερες φορές διαφορετικά από το ίδιο το μέταλλο (τα οξείδια του χαλκού είναι λιγότερο αγώγιμα από τον χαλκό, ενώ του ασημιού έχουν περίπου την ίδια αγωγιμότητα με το ασήμι)

επιδερμικό φαινόμενο

Η πυκνότητα του ρεύματος σ’ έναν αγωγό είναι μέγιστη στην επιφάνεια του αγωγού και ελαχιστοποιείται στο κέντρο του. Σε συνδυασμό με την οξείδωση του αγωγού καταλαβαίνουμε  την σπουδαιότητα της οξείδωσης, αφού το οξειδωμένο τμήμα του αγωγού μεταφέρει το σήμα. Προσοχή όμως στις διαφημίσεις. Τα οξειδωμένα καλώδια χαλκού που μεταφέρουν αναλογικό ηχητικό σήμα δεν το επηρεάζουν γιατί είναι σήμα χαμηλής συχνότητας (πχ τα παλιά γυμνά καλώδια χαλκού-πάντα οξειδωμένα-μετέφεραν το ηχητικό σήμα μέχρι και 14 χιλιόμετρα με ελάχιστη εξασθένηση αλλά και αργοτερα φερεσυχνικά συστήματα FDM φάσματος 60 to 108 KHz ). Αν όμως πρόκειται για μεγάλης συχνότητας σήματα (HF) ή ψηφιακά  σήματα εκεί θα υπάρχει επηρεασμός.

Προσμίξεις καλωδίου

Οι προσμίξεις αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του καλωδίου

Συμπέρασμα:

Μη ξοδεύετε μεγάλα  ποσά σε καλώδια ήχου παρασυρόμενοι από διαφημιστικά ότι  είναι φτιαγμένα από υπερ- υλικά ή έχουν τέλειες καθαρότητες.
Αυτό που επηρεάζει τον ήχο περισσότερο από την οξείδωση ,το επιδερμικό φαινόμενο και τις προσμίξεις του είναι :
Κατά την σύνδεση του με συστήματα audio να προσέχουμε να συνδεθούν σφιχτά ή τα βύσματα να είναι καθαρά ή να μην υπάρχει ‘ψυχρή’ κόλληση καλωδίου με το βύσμα/κυψέλη, ή μήπως κάπου έχει εσωτερικό ‘’σπάσιμο ‘’ που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι.




Δείτε και τα σχετικά άρθρα:
Καλώδια Balanced - Unbalanced Stereo -Mono : ΕΔΩ :
Καλώδια διασύνδεσης ηχείων : ΕΔΩ :
Επιχρυσωμένα connectors ΕΔΩ :
SpeakON καλώδια : ΕΔΩ :
Καλώδια OFC : ΕΔΩ :

Καλώδια Data Transmission ΕΔΩ :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου