Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Γείωση Προστασίας - Floating - Βρόχοι Γείωσης

ΓΕΙΩΣΕΙΣ

Το άρθρο απευθύνεται σε τεχνικούς ηλεκτρολόγους/ηλεκτρονικούς αλλά και σ' όλους για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις επί των θεμάτων που διαπραγματεύεται και πρέπει να έχουν υπ' όψη τους όχι όμως και να κάνουν αντίστοιχες εργασίες:
Το αντικείμενο της γείωσης είναι από τα πλέον σύνθετα και δυσκολότερα θέματα όσον αφορά αυτούς που δεν έχουν γνώσεις ηλεκτροτεχνίας και δεν απαντώνται με μια φράση ή έστω περιληπτικά. Εδώ θα ασχοληθώ περισσότερο με τις γειώσεις Audio συσκευών.  Έχω γράψει ένα σχετικό άρθρο που αξίζει να μελετήσετε και αφορά:
’Διακόπτης Διαρροής Έντασης - Μετασχηματιστής Απομόνωσης- γενικά για τις γειώσεις ‘’.. ΕΔΩ : )



Το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 50160, το οποίο έχει εκδοθεί και στη χώρα μας ως Ελληνικό πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 50160/25.05.2000 καθορίζει ορισμένα όρια μέσα στα οποία είναι αποδεκτή η ποιότητα της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στον κάθε καταναλωτή. Τα όρια που τίθενται από το πρότυπο αυτό είναι περιληπτικά τα παρακάτω: Όρια διακύμανσης της τάσης τροφοδότησης Για τη χαμηλή τάση, οι μετρούμενες τιμές πρέπει να βρίσκονται μεταξύ των ορίων 230 ± 10% (δηλαδή 207 V έως 253 V). Στη μέση τάση, τα όρια διακύμανσης είναι 20kV ± 10% (Όταν βέβαια η μέση τάση είναι 15kV τότε τα όρια είναι 15kV ± 10%)








Παλιές κατοικίες






Μη σωστή γείωση  προκάλεσε  ηλεκτροσόκ πολλές φορές. κλικ ΕΔΩ ::






Oι κάμερες Samsung έχουν ενσωματωμένο μετασχηματιστή απομόνωσης . Δείτε εδώ: - Built-In Anti-Ground Loop Isolation Transformer).


Μήπως όμως υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροσόκ από το μεταλλικό μέρος των κυψελών (IN /OUT) τέτοιων ηλεκτρονικών συσκευών ?
Η απάντηση είναι όχι  αφού ο ουδέτερος είναι απομονωμένος απ’ αυτές αφού όλες οι σημερινές ηλεκτρονικές συσκευές (στερεάς κατάστασης / τρανζιστοριζέ)  τροφοδοτούνται μεν από 220 v αλλά η τροφοδοσία τους , μέσω μετασχηματιστού, είναι DC τάσεις συνήθως 5  , 12 , 48 V …και γείωση είναι (συνήθως) ο αρνητικός πόλος της πηγής. Επίσης πολλές μπορούν να τροφοδοτηθούν και από εξωτερικό DC τροφοδοτικό ή μπαταρίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου