Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Συντήρηση Ενισχυτών

Ποτενσιόμετρα -pots :
ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΠΡΕΥ :ΕΔΩ : ΕΔΩ :
Το Σπρέι καθαρισμού μπορείς να το ψεκάσεις από την εσοχή του ποτενσιόμετρου πάνω από τα 3 pins του. Δοκίμασε πρώτα εξωτερικά να ψεκάσεις αφαιρώντας το ενδεικτικό κομβίο του. Αν δεν πετύχεις κάτι, συνήθως δεν είναι εύκολη η πρόσβαση και πρέπει να αφαιρεθούν τα καπάκια (προσοχή η τροφοδοσία εκτός πρίζας και αν έχει μεγάλους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές πιθανόν να είναι φορτισμένοι και να σε ‘χτυπήσουν’ ). Επίσης δοκίμασε να φυσήξεις με σκέτο πεπιεσμένο αέρα και ταυτόχρονα να στρέφεις πολλές φορές αριστερά/δεξιά τα Pots (volume , tone control...).



Αν πρόκειται για σφραγισμένα ποτενσιόμετρα δεν γίνετε να καθαριστούν.

Πρόβλημα με το διακοσμητικό περίβλημα των ηχείων:
Το λέω ,για τέτοιο παρόμοιο πρόβλημα, γιατί τα μεγάφωνα μπορεί να είναι μεν άψογα τεχνικά αλλά το πανί ή το ειδικό ύφασμα ή το πλαστικό ή αλουμίνιο με τις ψιλές οπές που καλύπτει για διακοσμητικούς λόγους τα μεγάφωνα , να έχει συσωρεύσει σκόνες που σε συνδυασμό με την υγρασία έχουν στερεποιηθεί και έχουν φράξει τις οπές ειδικά αν είναι από ύφασμα ή ειδικό συρμάτινο περίβλημα (μου έχει συμβεί πολλές φορές ειδικά θυμάμαι στα juke-box στις ταβέρνες επειδή τα ηχεία ήταν σε απόσταση 10 -15 cm από το πάτωμα το ύφασμα έφραζε συχνά - η λύση για μένα ήταν η πλήρης αφαίρεση του και αντικατάσταση με κάποιο όπως της φωτογραφίας που άνετα να μπορεί να καθαριστεί...)


ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΆΛΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟ

Όπως ειδικά στους λαμπάτους ενισχυτές  πολύ παλιούς παρουσιάζεται βλάβη που οφείλεται στους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές , τους οποίους μπορούμε να δούμε αν είναι ‘’φουσκωμένοι’’ – ειδικά στο πάνω μέρος τους ή να έχουν εκχύσει τον ηλεκτρολύτη .

Ακόμα κι αν δεν τροφοδοτούνται και για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν φορτισμένοι και το ‘’χτύπημα’’ που δίνουν αν αγγίξουμε τα άκρα τους είναι σοκαριστικό γι αυτό φυσικά η αλλαγή πρέπει να γίνει από επαγγελματία τεχνικό 

΄΄Σκάσιμο'' & ''Φούσκωμα'' (Ο 1ος της 2ης φωτογραφίας είναι ''φουσκωμένος'':

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου